Crisis Monitor

May 24, 2024
ESG Shipping Awards International 2024: Αριστεία στην Παγκόσμια Ναυτιλιακή Βιομηχανία

Τα πολυαναμενόμενα ESG Shipping Awards International 2024 πραγματοποιήθηκαν στις 20 Μαΐου, τιμώντας τα επιτεύγματα και τις καινοτόμες πρωτοβουλίες στην παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία. Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Grand Hyatt στην Αθήνα, σηματοδότησε άλλη μια χρονιά εορτασμού των ναυτιλιακών εταιρειών παγκοσμίως που επιδεικνύουν εξαιρετικές βέλτιστες πρακτικές στον τομέα του περιβάλλοντος, της κοινωνίας και της διακυβέρνησης (ESG). 

Τα ESG Shipping Awards 2024 International σηματοδοτούν μια πρωτοποριακή ελληνική πρωτοβουλία, την πρώτη του είδους της παγκοσμίως, που καθιερώθηκε σε συνεργασία με το Υπουργείο Ναυτιλίας και το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος.  

Οι νικητές προέρχονταν από διαφορετικές περιοχές και διάφορες ναυτιλιακές επιχειρήσεις, αναδεικνύοντας τον παγκόσμιο αντίκτυπο των προσπαθειών βιωσιμότητας σε ολόκληρο τον κλάδο. 

“Τα ESG Shipping Awards είναι κάτι περισσότερο από μια τελετή απονομής βραβείων”, σημείωσαν η Έλενα Αθουσσάκη και η Κατερίνα Σταθοπούλου, Principal Organizers. “Είναι μια πλατφόρμα αναγνώρισης, συνεργασίας και ανταλλαγής γνώσεων, που οδηγεί τη ναυτιλιακή βιομηχανία παγκοσμίως προς ένα πιο βιώσιμο και ευημερούν μέλλον”. 

Στον εναρκτήριο χαιρετισμό του ο κ. Μανώλης Κουτουλάκης, Γενικός Γραμματέας Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, δήλωσε ότι τα ESG Shipping Awards λειτουργούν ως μια κρίσιμη πλατφόρμα για τους ενδιαφερόμενους, αναδεικνύοντας τους βασικούς φορείς και πρωτοβουλίες της Ναυτιλιακής Οικονομίας σε μια κρίσιμη εποχή που χαρακτηρίζεται από παγκόσμιες, ευρωπαϊκές και περιφερειακές κρίσεις, και πρόσθεσε: “Η πρωτοβουλία των ESG Shipping Awards, μαζί με το ESG Conference και τα ESG Workshops, δρουν ως ένα αξιοσημείωτο και επιτυχημένο ταξίδι που έχει αυξήσει την προβολή του πλαισίου ESG εντός της ναυτιλιακής βιομηχανίας, τοποθετώντας την ως ηγέτη στην αειφορία. “ 

Ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, κ. Jan Fransen, υπογράμμισε τις προκλήσεις που αντιμετωπίστηκαν κατά τη διαδικασία αξιολόγησης και τόνισε το ευρύ φάσμα των συμμετοχών που εξετάστηκαν, αναδεικνύοντας την ισχυρή δέσμευση του κλάδου στις αρχές ESG. 

Το Honorary Award Recognition απονεμήθηκε στον κ. Emanuele Grimaldi, Chairman, International Chamber of Shipping, για τη σημαντική συμβολή του στην προώθηση της βιωσιμότητας στη ναυτιλιακή βιομηχανία.  

Το Private Philanthropy Award Recognition, απονεμήθηκε στους κ. Παναγιώτη Αγγελόπουλο & Γιώργο Αγγελόπουλο προς τιμήν της αξιοσημείωτης αφοσίωσής τους στις φιλανθρωπικές προσπάθειες και της ακλόνητης δέσμευσής τους για την παροχή υποστήριξης στους πληγέντες από την καταιγίδα Daniel στην περιοχή της Θεσσαλίας. 

“Ο κ. Παναγιώτης και ο κ. Γιώργος Αγγελόπουλος είναι ενεργοί φιλάνθρωποι εδώ και πολλά χρόνια, υποστηρίζοντας διάφορους σκοπούς και πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στη βελτίωση της ευημερίας των κοινοτήτων που έχουν ανάγκη. Η ανταπόκρισή τους στην καταιγίδα Daniel είναι ένα μόνο παράδειγμα της διαρκούς δέσμευσής τους στις ανθρωπιστικές προσπάθειες”, δήλωσαν οι διοργανωτές κατά την απονομή του βραβείου. 

Το υψηλού κύρους Motivation Award, που εστιάζει στην περιβαλλοντική αριστεία, έλαβαν τα εξέχοντα ιδρυτικά μέλη, μεταξύ των οποίων οι Lloyds Register, Capital Group, Navios Maritime Partners L.P., Neda Maritime Agency, Star Bulk Carriers Corp. και Thenamaris. Το βραβείο αυτό αναγνωρίζει τη σημαντική υποστήριξή τους προς το Maritime Emissions Reduction CentreMERC, μια μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία συνεργασίας με έδρα την Αθήνα, η οποία στοχεύει στη βελτιστοποίηση της αποδοτικότητας του παγκόσμιου στόλου και στην προώθηση λύσεων για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. 

Το Motivation Award απένειμε ο κ. Emanuele Grimaldi, ο οποίος τόνισε τον συλλογικό αντίκτυπο αυτών των ιδρυτικών μελών στην προώθηση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας στη ναυτιλιακή βιομηχανία. 

Η ανακοίνωση του βραβείου ESG Leader Award σηματοδότησε την ολοκλήρωση μιας αξέχαστης βραδιάς, η οποία χαρακτηρίστηκε από εορτασμό και συλλογική δέσμευση για ένα πιο βιώσιμο μέλλον στη ναυτιλιακή βιομηχανία. 

Καθώς η εκδήλωση ολοκληρώθηκε, οι διοργανωτές εξέφρασαν τον ενθουσιασμό και την προσμονή τους για το επερχόμενο ESG Shipping Conference International που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 2024. 

Οι νικητές των ESG Shipping Awards International 2024 είναι οι εξής: 

Supply Chain Leader Award: 

Gold: Euronav 

Silver: Seanergy Maritime Holdings Corp. & Atlantic Bulk Carriers Management Ltd. 

Bronze: Laskaridis Shipping Co. 

Presented by the organizers 

 

Technology Leader Award  

Gold: AIDA Cruises 

Silver: Baleària Eurolíneas Marítimas 

Bronze: Columbia Group 

Presented by Enablon 

 

Governance Leader Award  

Gold: Navios Maritime Partners L.P. 

Silver: Pioneer Marine Group of Companies & Genco Shipping & Trading Limited 

Bronze: Performance Shipping 

Presented by EUROBANK 

 

Community Contribution Leader  

Gold: Latsco Shipping 

Silver: Berge Bulk 

Bronze: Wallem Group 

Presented by Tallon Commodities Ltd 

 

People Leader Award: 

Gold: Tsakos Group of Companies 

Silver: Navios Maritime Partners L.P. 

Bronze: Seanergy Maritime Holdings Corp. 

Presented by WATSON FARLEY & WILLIAMS 

 

Diversity Equity &Inclusion Leader Award: 

Gold: Diana Shipping Services S.A. 

Silver: Bernhard Schulte Shipmanagement 

Bronze: Columbia Group 

Presented by The Liberian Registry 

  

Social Leader Award: 

Gold: Fleet Management Limited 

Silver: Chandris (Hellas) Inc. – Century Bulk Carriers Management 

Bronze: Stem Shipping CO. S.A 

Presented by Marine Tours 

 

Climate Change Award: 

Gold: Carnival Corporation & plc 

Silver: Capital Group 

Bronze: Odfjell and Höegh Autoliners 

Presented by PPG 

 

Environment Leader Award: 

Gold: Berge Bulk and Diana Shipping Inc. 

Silver: Lemissoler Navigation Co. Ltd 

Bronze: Carnival Corporation & plc 

Presented by Bureau Veritas  

 

ESG Leader Award:  

Gold: Norwegian Cruise Line Holdings Ltd. 

Silver: Pacific Basin Shipping 

Bronze: Safe Bulkers Inc. 

Presented by Deloitte 

 

RELATED ARTICLES

ELNAVI
April 5, 2024
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
May 24, 2024
Maritime Economies
February 21, 2024